26
MAR
2018

Pekara „Altina“ – poslovna jedinica II

Drugi po redu prodajni objekat pekare “Altina” rađen je u segmentima koji se nadovezuju jedan na drugi i istovremeno prožimaju, čineći kompaktnu celinu. Dvoje vrata za ulaz u isti objekat, na prednjem zidu, nisu poželjna, zbog mogućih poslovnih konflikata i razmimoilaženja u mišljenju. Iz tog razloga, manja vrata su zaključana od samog preuzimanja objekta. Na tim manjim vratima, postavljen je print sa afirmacijom, u skladu sa delatnošću i za dobrodošlicu kupaca.

Unutrašnje uređenje podrazumevalo je projekat uređenja koji će omogućiti dobro poslovanje, zadovoljstvo kupaca, ali i zaposlenih.

Kako smo bili uslovljeni investitorovim zahtevom da se postojeće zidne obloge (keramičke pločice) ne oštete, odlučili smo se za oplemenjenu ivericu sa primesama drugih materijala.

Levi bočni zid predstavlja uvod u priču i rađen je od velikih ploča svetlijeg drvo-dekora, u koje su pažljivo ubačene ploče tamnijeg dezena istog drvo-dekora, imajući zadatak da u ovoj enterijerskoj priči simbolizuju zemlju (stabilnost u poslovanju) iz koje na istisnutim policama niče pšenica.

Frontalni zid je, takođe, obložen ivericom svetlijeg drvo-dekora u jednom delu, dok je u drugom delu od iste urađen ram – pano za reklamu kao i osnovne ponude iz asortimana pekare. Niz levi deo frontalnog zida se spuštaju niz mornarski konopac mali džakovi brašna, logično simbolizujući osnovni element svake pekare. Simbolika je veoma bitna jer održava nivo poslovanja.

Desni bočni zid, takođe, je rađen od krupnih ploča svetlijeg drvo-dekora, gde je poseban značaj dat izbačenom tamnom segmentu iznad vitrine, na kom su u malim narandžastim ramovima uokvirene slike osnovnih pekarskih proizvoda sa krunom, simbolizujući veličanstveni finalni pekarski proizvod. Narandžasta boja podiže apetit kod posmatrača.

Stolovi su urađeni u dva dezena, svetlijem i tamnom drvo-dekoru, i bukvalno izlaze iz zida u prostor, dok su stolice modernog izgleda čiste bele boje. Sklad svedenih boja i postavka konstrukcije (“izlazak” stolova iz zida) privlači svakog kupca da provede određeni deo vremena u prostoru.

Svetlosne grupe su, takođe, rađene iz segmenata, od kojih dve grupe idu u nizu duž bočnih zidova, dok ostale gupe plafonskog usmerenog osvetljenja imaju zadatak da daju glavno svetlo u pekari, kao i da osvetle reklamni pano iznad hlebarice.

Iznad vitrine se nalaze elegantne mat crne visilice modernog dizajna, sa toplom nijansom unutrašnjeg svetlosnog tela. Njihov dizajn je upotpunio sistem 5 elemenata u uređenju ovog prostora.

Rad na projektu:
Sandra Drinčić – Feng Shui Institut “Sandra Drinčić”,
Nemanja Stanojević – dipl. ing. arhitekture.
Štampa: “Mia Print”.

3D PROJEKTNA SKICA PROSTORA